Amyloidní prekurzorové proteiny a jejich role v patogenezi chronické lymfocytární leukémie - Smyčková, Lucie (2016)
Diplomová práce se zabývá amyloidními prekurzorovými proteiny a jejich rolí v patogenezi chronické lymfocytární leukémie. Teoretická část práce se věnuje především amyloidním prekurzorovým proteinům a zaměřuje se na jejich funkci mimo nervovou tkáň, proteolytické zpracování či funkce jejich nejlépe prostudovaných fragmentů. Dále práce rozebírá jejich roli ve vývoji a jejich vliv na rozvoj některých nádorových onemocnění. Část textu je věnována základním poznatkům o chronické lymfocytární leukémii a signální dráze WNT/planární buněčné polarity, která je pro rozvoj chronické lymfocytární leukémie zásadní. Důležitou částí práce je shrnutí dosavadních poznatků o vzájemné interakci signální dráhy WNT/planární buněčné polarity a amyloidních prekurzorových proteinů. Experimentální část práce zkoumá hladinu exprese amyloidních prekurzorových proteinů ve vzorcích pacientů s chronickou lymfocytární leukémií, interakci amyloidních prekurzorových proteinů a komponent dráhy WNT/planární buněčné pol