Studium RNA interagujících s PIWI proteiny u renálního karcinomu - Rybecká, Silvia (2016)
Incidence a mortalita renálního karcinomu v České republice patří mezi nejvyšší na světě. Téměř 40% případů je diagnostikováno v pokročilém nebo metastatiském stadiu. Pro přežívání pacientů je proto důležitý časný záchyt onemocnění. Tato práce se zabývá studiem molekul piRNA v tkáních a séru pacientů s renálním karcinomem. Deregulace piRNA u RCC byla již v několika málo studiích popisována, jejich zastoupení v séru však dosud zkoumáno nebylo. Tato práce také srovnává hladiny piRNA u pacientů s dobrou a špatnou prognózou za účelem navržení vybraných významně deregulovaných piRNA jako potenciálních diagnostických a prognostických markerů RCC.