Role chromosomových přestaveb v ostrovní druhové radiaci v rodu úhorník (Descurainia, Brassicaceae) - Marečková, Michaela (2016)
Práce je zaměřena na evoluci karyotypu endemických úhorníků z Kanárských ostrovů. Metodou srovnávacího malování chromosomů byly zkoumány druhově specifické chromosomové přestavby a jejich možný vliv na druhovou speciaci v porovnání s kontinentálními druhy úhorníků.