Mechanismy rezistence na léčbu monoklonálními protilátkami u B-lymfoidních malignit - Ledererová, Aneta, 1991- (2016)
Chronická lymfocytární leukémie a ne-Hodgkinské lymfomy tvoří významnou skupinu B-lymfoidních malignit. Základem terapie těchto pacientů je chemoimunoterapie, která zahrnuje především podání monoklonálních protilátek proti antigenu CD20, transmembránové molekule exprimované specificky pouze u B-lymfocytů. Problémem terapie je časté snížení exprese této molekuly, kvůli čemuž se pacienti stávají rezistentními k této léčbě. Cílem diplomové práce bylo vytvořit rezistentní linie, které budou použity jako model pro studium mechanismů rezistence. Námi vytvořené linie měly drasticky sníženou expresi CD20 a byly zcela odolné vůči aplikaci monoklonálních protilátek. Dále jsme analyzovali signální dráhy a regulaci buněčného vápníku aktivované působením anti-CD20 protilátek. Ukázalo se, že tyto signální dráhy jsou odlišné od klasické BCR signalizace. Tyto signální dráhy mohou fungovat jako potenciální autoregulační mechanismy, které mohou ovlivňovat expresi CD20 v reakci na imunoterapii.