Adaptivní plasticita a její vliv na chemoterapii neuroblastomu - Karasová, Martina (2016)
V této diplomové práci se věnujeme vlivu inhibice kinázy Akt a současně OXPHOS na počet živých buněk linií neuroblastomu SK-N-(BE)2 a SH-SY5Y. Kináza Akt přispívá k proliferaci buněk, potlačování apoptózy a k přežívání za nepříznivých podmínek. Je hlavním regulátorem energetického metabolismu a její inhibice, společně s inhibicí mitochondriální respirace, je slibný nástroj protinádorové terapie. My jsme zkoumali spolupůsobení vybraných alosterických inhibitorů kinázy Akt (Akt1/2inhibitor, MK2206) a mitochondriálních inhibitorů (tetrathiomolybdát, rotenon) na tradičních 2D kulturách i 3D sféroidech s cílem popsat mechanismus tohoto spolupůsobení a srovnat tradiční 2D modely s 3D modely více odrážející skutečné in vivo podmínky. Prokázali jsme synergické působení inhibitorů kinázy Akt a OXPHOS na snižování počtu živých buněk. K žádanému efektu, tj. snížení počtu živých buněk, tak stačí nižší dávka chemikálií ve vhodné kombinaci