Geologická stavba okolí historických dolů u Deblína a Heroltic - Vetešníková, Simona (2016)
V této práci jsem se zabývala studiem zrudnění v okolí Deblína a Heroltic. Literární údaje uváděly nález zlata v odvalech po těžbě na daných lokalitách. Cílem práce bylo ověřit výskyt zlata na lokalitách. V Deblíně bylo zjištěno, že odvaly, nejsou ve skutečnosti odvaly, ale zídky. V terénu bylo odebráno několik vzorků, který byly podrobeny mikroskopickému studiu a XRF analýze. Analýza XRF potvrdila výskyt zlata na obou lokalitách. Historickou těžbu se však v Deblíně zatím nepodařilo prokázat. Původ zlata v Deblíně bude předmětem dalšího zkoumání.