Porucha metabolismu lipidů u diabetiků 2. typu - Zehnálková, Veronika (2016)
Diplomová práce se zabývá poruchou metabolismu lipidů u diabetiků 2. typu. V teoretické části je popsána diagnostika, klinický obraz a léčba diabetu mellitu 2. typu, dále pak rozdělení, diagnostika a léčba poruch metabolismu lipidů a nakonec charakteristika a možnosti léčby diabetické dyslipidemie. Praktická část je věnována výsledkům výzkumu provedeného u 40 pacientů s diabetem mellitem 2. typu. Cílem práce bylo zjistit prevalenci diabetické dyslipidemie a porovnat výsledky mezi pacienty léčenými perorálními antidiabetiky a pacienty léčenými inzulinem.