Využití maximální síly stisku ruky v klinické praxi - Teplá, Michaela (2016)
Tato diplomová práce se zabývá využitím maximální síly stisku ruky v klinické praxi. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část je rozdělaná na obecnou a speciální část. Obecná část pojednává všeobecně o malnutrici a o malnutrici u onkologických pacientů, o rizikových faktorech, které mohou přispět k oslabení svalstva u této skupiny pacientů a o hodnocení, klasifikaci jejich nutričního stavu. Speciální část se věnuje přímo metodě maximální síle stisku ruky. Jaké jsou její důvody a výhody použití, jakými přístroji můžeme maximální sílu stisku ruky měřit. Na závěr speciální části je kapitola pojednávající o faktorech, které ovlivňují hodnoty maximální síly stisku jako například věk, výživa, pohlaví, dominance ruky. V praktické části probíhal výzkum u vybrané skupiny pacientů měřením maximální síly stisku ruky. Byla hledaná závislost mezi hodnotami maximální síly stisku ruky a dalšími ukazateli nutričního stavu. Se stejnou skupinou pacientů probíhal paralelně výzkum u vybrané skupiny pacientů měřením maximální síly stisku ruky. Byla hledaná závislost mezi hodnotami maximální síly stisku ruky a dalšími ukazateli nutričního stavu.