Bioelektrická impedanční analýza v praxi nutriční ambulance - Špinlerová, Monika (2016)
Diplomová práce se zabývá tématem využití bioelektrické impedanční pro diagnostiku podvýživy v nutriční ambulanci u onkologických pacientů, kteří tvoří významnou část pacientů sledovaných v nutričních ambulancích. Práce zahrnuje všeobecný popis metody BIA a jejího praktického využití. Zabývá se také porovnáním metody s dalšími referenčními metodami. Praktická část je postavena na souboru dat získaných v nutriční ambulanci a pracuje také s upraveným SGA dotazníkem. Práce zkoumá vliv onemocnění na složení těla. Kvůli příbuznosti témat byl zvolen stejný soubor pacientů jako u práce zabývající se maximální sílou stisku ruky. Proto byla jedna z hypotéz postavena na základě sebraných dat o maximální síle stisku ruky u onkologických pacientů. Hlavním cílem je posouzení využitelnosti a vhodnosti metody ke stanovení složení a těla především diagnostice podvýživy u onkologických pacientů.