Mléčné výrobky ve výživě adolescentů - Staňková, Denisa (2016)
Období dospívání je provázeno zásadními tělesnými změnami. Dochází zejména ke změnám v tělesném složení, růstovému spurtu, mineralizaci kostí atd. A právě proto je výživa v tomto období velice zásadní. Tato diplomová práce se zabývá důležitostí mléka a mléčných výrobků ve výživě adolescentů. Teoretická část shrnuje specifika ve výživě dospívajících, soudobé poznatky o mléčných výrobcích, jejich význam ve výživě a následky jejich nedostatečné konzumace. Praktická část blíže zkoumá konzumaci mléka a mléčných výrobků v období dospívání a znalosti adolescentů o dané problematice. Informace byly zjišťovány pomocí dotazníkového šetření, do kterého byli zapojeni studenti 1. a 2. ročníků gymnázia a obchodní akademie.