Vliv konzumace stravy s nižším obsahem energie než je bazální metabolismus člověka na jeho antropometrické parametry - Loskot, Petr (2016)
V dnešní době, kdy prevalence nadváhy a obezity dosahuje v populaci epidemických rozměrů a obezita je považována za diagnózu, nabývá na důležitosti problematika stanovení adekvátního příjmu a výdeje energie. Teoretická část práce nejprve popisuje složky energetického výdeje člověka se zvláštním důrazem na faktory ovlivňující hodnotu bazálního metabolického výdeje. Dále jsou v práci popisovány metody pro stanovení energetické potřeby člověka, jeho antropometrických parametrů a tělesného složení. V praktické části práce jsou zkoumány rozdíly v antropometrických parametrech mezi skupinami respondentů přijímajících více nebo méně energie, než je jejich hodnota BMR.