Srovnání potravinových preferencí obézních a normosthenických dětí - Brázdová, Martina (2016)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou potravinových preferencí obézních a normosthenických dětí. Teoretická část popisuje vývoj potravinových preferencí v jednotlivých obdobích lidského života, stejně jako vývoj jednotlivých chutí. Dále poukazuje na konkrétní faktory vlivu, které na potravinové preference a jejich vývoj působí. Zaměřuje se na problematiku dětské obezity a jejího výskytu. Popisuje faktory ovlivňující vznik a vývoj dětské obezity především ve vztahu s výživou. Práce také zkoumá specifika potravinových preferencí u obézních dětí. Praktická část zahrnuje výsledky dotazníkového šetření 183 dětí základní školy ve věku 7-12 let. Dotazník se zaměřuje na preference jednotlivých potravinových položek.