Entropie - Zlámal, Filip (2016)
Cílem této diplomové práce je osvětlit význam v řadě vědních oborů používaného pojmu entropie. Poprvé byl použit ve fyzice a s touto veličinou je nerozlučitelně spjata formulace Druhého termodynamického zákona. Nicméně na rozdíl od jiných fyzikálních veličin, jako je teplota a tlak, může panovat ohledně významu veličiny entropie a platnosti Druhého termodynamického zákona určitá nejasnost v jejich významu. Asi nejpoužívanější formulací pro vysvětlení toho, co je to entropie, je ten, že se jedná o „míru neuspořádanosti“ systému. V této práci je ukázáno, že na rozdíl od takovýchto a dalších podobných ne zcela jasných formulací lze entropii přijatelně interpretovat s použitím informačního přístupu, a to konkrétně prostřednictvím Shannonovy míry informace. Na základě tohoto přístupu je odvozen vztah pro entropii jednoduchého fyzikálního systému - ideálního plynu.