Behaviorálna farmakológia drogových závislostí v animálnych modeloch depresie a schizofrénie - Babinská, Zuzana (2016)
Narušenie spracovania pocitu odmeny a alterovaná odpoveď na návykové látky zvyšuje pravdepodobnosť samo-liečenia subjektívnych ťažkostí pacienta s psychickou poruchou prostredníctvom zneužívania návykových látok. Výskum spoločných neurobiologických podkladov je v prípade duálnej diagnózy nutný pre vývoj terapeutických riešení pre liečbu komorbidnej drogovej závislosti. Cieľom tejto práce bolo zavedenie a zhodnotenie animálnych modelov komorbidity látkových závislostí (metamfetamín, ketamín, alkohol) modelovaných pomocou auto-aplikácie týchto drog v kombinácii s depresívnym fenotypom alebo schizofrénii- podobným fenotypom.