Hemato-nervová a likvor-nervová bariéra ve spinálních gangliích v normě a po poškození periferního nervu - Joukal, Marek, 1987- (2016)
Úvod. Po poškození periferního nervu dochází k buněčným a molekulárním projevům neurozánětu nejen ve spinálních gangliích odpovídajících poškozenému nervu, ale také v gangliích vzdálených místu poškození. K šíření signalizace těchto změn může docházet na základě propojení míšních segmentů interneurony nebo krevní cestou. Cílem disertační práce bylo studium hemato-nervové a likvor-nervové bariéry ve spinálních gangliích. Navíc jsme chtěli ověřit hypotézu o možném šíření signálních molekul likvorem, které by tak mohly proniknout až ke spinálním gangliím přímo nesouvisejících s poškozeným nervem. Metody. Studium cévního zásobení jako součást hemato-nervové bariéry spinálních ganglií bylo uskutečněno 3D rekonstrukcí řezů s imunohistochemickou detekcí satelitních gliových buněk a kapilár. Na polotenkých řezech byla vyhodnocena plocha cévních profilů intaktních zvířat a 3 nebo 21 dnů po poškození nervu. Ultrastruktura kapilár spinálních ganglií byla studována elektronovým mikroskopem.