Mass spectrometry - LDI QIT TOF mass spectrometry of Ge-based chalcogenide glasses - Šútorová, Katarína; Havel, Josef, 1940-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2016)
Práce se zabývá studiem vybraných chalkogenidových skel různého složení na bázi germania pomocí hmotnostní spektrometrie s laserovou desorpcí a ionizací a s použitím kvadrupólové iontové pasti a analyzátoru doby letu (LDI QIT TOF MS). Struktura skel dosud není známa a cílem této studie bylo zhodnotit možnosti a hranice LDI QIT TOF MS pro osvětlení struktury skel. Konkrétně byly studovány tři různé systémy chalkogenidových skel: Ge-As-Te, Ge-As-Se a Ge-Sb-Se. Skla byla syntetizována pomocí fúze při vysoké teplotě a v inertní atmosféře. Za použití LDI s pulzním dusíkovým laserem o vlnové délce 337 nm byly detegovány a analyzovány klastry vytvořené v plynné fázi. Stechiometrie klastrů byla stanovena pomocí analýzy izotopové obálky a počítačového modelování. V případě Ge-As-Te skla bylo analyzováno šest skel o různém složení a odpovídajících tenkých filmů připravených pulzní laserovou depozicí (PLD). Celkem bylo detegováno 29 klastrů obecného složení GeaAsbTec+/- (o jednotkovém náboji) a t
This Thesis deals with Laser Desorption Ionisation Quadrupole Ion Trap Timeof-Flight Mass Spectrometry (LDI QIT TOF MS) study of selected germanium-based chalcogenide glasses of different composition. The structure of the glasses is still not completely known and the aim of the study is to evaluate the possibilities and limitations of LDI QIT TOF MS to help elucidate the structure of the glasses. Three different chalcogenide glass systems were studied, namely Ge-As-Te, Ge-As-Se, and Ge-Sb-Se. The glasses were synthetized via fusing at high temperature and in inert atmosphere. Clusters formed in gas phase using LDI with pulsed nitrogen laser of 337 nm were detected and analysed. The clusters stoichiometry was determined via analysing isotopic patterns and computer modelling. In case of Ge-As-Te glass, six bulk glasses with varied composition of the elements and corresponding thin films prepared by Pulsed Laser Deposition (PLD) were followed. Totally, singly charged 29 clusters of genera
Vedoucí práce: Josef Havel
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: fyzika klastrů; chalkogenidy; spektrometrie hmotnostní - ionizace laserem za účasti matrice; cluster physics; chalcogenides; Spectrometry, Mass, Matrix-Assisted Laser Desorption-Ionization; disertace; dissertations