Péče o pacienta s kraniocerebrálním poraněním - Kratochvílová, Michaela (2016)
Diplomová práce je zaměřena na péči o pacienta s kraniocerebrálním poraněním. Celá práce je rozdělena na dvě části, které na sebe navazují. První část je teoretická, která se zaměřuje na jednotlivé druhy poranění, vyšetřovací metody, předoperační a pooperační péči u pacientů s tímto poraněním. Druhá, empirická část práce je zaměřena na kvalitativní výzkumné šetření, které má za cíl zmapovat rozdílnost poskytované péče pacientům s kraniocerebrálním poraněním na oddělení ARO, JIP, standardním oddělení a oddělení rehabilitace. A dále také zjistit, jak sestry na těchto odděleních podporují soběstačnost pacienta a do jaké míry zapojují do péče o pacienta s kraniocerebrálním poraněním jeho rodinu.