Ľudský mikrobióm z pohľadu nutričného terapeuta - Kuřátková, Petra, 1993-; Šimůnek, Jan, 1954-; Masarykova univerzita. Ústav podpory a ochrany zdraví (2016)
Táto bakalárska práca sa zaoberá problematikou vplyvu mikrobiómu na zdravie hostiteľa. Prvá kapitola stručne pojednáva o charakteristike črevnej mikrobioty s dôrazom na zloženie a jej zmeny počas vývinu jedinca. Prevažná časť teoretickej časti práce sa ďalej venuje vplyvu mikrobiómu na rozvoj rozličných, prevažne chronických metabolických ochorení a modulácii mikrobioty prostredníctvom stravy, probiotík, antibiotickej liečby a transplantácie stolice. Praktická časť tejto práce je zameraná na zisťovanie informovanosti a znalosti tejto problematiky, zisťovanie dôvodov užívania probiotík a ich terapeutického efektu a taktiež analýzu frekvencie konzumácie určitých typov potravín.
This bachelor’s thesis elaborates on the role of the microbiome in human health.The first chapter briefly discusses the characteristics of the intestinal microbiota, with an emphasis on its composition and the changes occurring throughout the development of human organism. The theoretical section focuses mainly on the role of the microbiome in various diseases (mostly metabolic disorders) and modulation of microbiota through diet, probiotics, antibiotic therapy and fecal transplantation. The practical section then researches public awareness and knowledge of this issue, investigates people’s opinion as to the reasons to use probiotics and its therapeutic effect, and analyzes their diet specifying the frequency of consumption of certain foods.
Vedoucí práce: Jan Šimůnek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: feces; mikrobiota; nemoci výživy a metabolismu; probiotika; Microbiota; Nutritional and Metabolic Diseases; Probiotics; bakalářské práce; bachelor's theses