Konečné produkty lipoperoxidace (ALEs) - Švachová, Eliška; Pruša, Tomáš, 1980-; Masarykova univerzita. Ústav podpory a ochrany zdraví (2016)
Bakalářská práce shrnuje v teoretické části poznatky o procesu lipoperoxidace při kterém vznikají ALEs, o jejich prekurzorech a jednotlivých látkách. Jsou zde identifikované potraviny, ve kterých se tyto látky vyskytují. Dále jsou zde popsány onemocnění, které jsou dávány do souvislosti s těmito látkami. V praktické části byly popsány výživové vzorce s ohledem na přívod ALEs a navržen teoretický model vztahu k preeklampsii, která může ohrožovat skupinu těhotných žen.
The bachelor´s thesis summarizes the theory of knowledge about the process by which lipid peroxidation produced ALEs. Next speak about their precursors and about individual substances. These text also identify typical food in which those substances are present. Further described diseases that have been associated with these substances. The practical part of the thesis describes dietary patterns, with regadr to ALEs intake, and designes theoretical model of realtionship between the intake of those substances in food and preeclampsia, which may pose a threat to pregnant women.
Vedoucí práce: Tomáš Pruša
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: fyziologie výživy v těhotenství; peroxidace lipidů; preeklampsie; Lipid Peroxidation; Pre-Eclampsia; Prenatal Nutritional Physiological Phenomena; bakalářské práce; bachelor's theses