Paleodieta pro a proti - Vondráková, Anna (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou paleodiety a jejími základními rysy. Paleodieta je řazena mezi nízkosacharidové diety, jejíž principy vychází ze stravovacích zvyklostí v období evoluce člověka, která probíhala především v období paleolitu. Mezi potraviny, které tvoří její základ, patří maso, ovoce, zelenina, vejce, ořechy, semena a med. Z paleodiety jsou naopak vyloučeny obiloviny, mléko a mléčné výrobky a jakkoli zpracované výrobky. Práce také popisuje pozitivní účinky, které by se do budoucna mohly stát součástí prevence některých onemocnění. Na druhé straně jsou zde shrnuty argumenty, které nejsou v souladu s některými tvrzeními a s obdobím 21. století.