Esenciální cholin ? - Pavlovska, Iuliia (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou cholinu. V teoretické části práce jsou shrnuty současné poznatky o cholinu. Podrobně se věnuje metabolismu a fyziologickým funkcím cholinu a procesu jeho tvoření v těle. Stejně podrobně je probrán metabolismus fosfatidylcholinu. Dále jsou porovnávány hlavní potravinové zdroje cholinu v různých státech, jeho doporučená denní dávka, nežádoucí účinky a nejvyšší tolerovatelný příjem. Část práce se věnuje účinkům cholinu na lidské zdraví. Jsou popsány prokázané účinky, jako je účinek na normalizaci metabolismu homocysteinu, lipidů a normální funkci jater, stejně tak jsou uvedeny i účinky, které ještě nejsou zcela prozkoumané a potvrzené, jako je například vliv cholinu na etiologii a průběh schizofrenie, nádorového onemocnění prsu a také jeho vliv na kognitivní funkci potomků a prevenci defektů neurální trubice u vyvíjejícího se plodu. Praktická část uvádí kazuistiky tří osob, které vzhledem ke svému stavu (těhotná žena) nebo určitému onemocnění (steatóza jater, hypertenze) mohou mít vyšší potřebu cholinu.