Sacharidové přílohy z pohledu živin - Vítková, Regina (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou sacharidových příloh ve výživě člověka. Jednotlivé kapitoly se věnují popisu tradičních i netradičních příloh z pohledu živin a kulinární úpravy. Cílem teoretické částipráce je poskytnout ucelený přehledsacharidových příloh, porovnat jejich nutriční hodnoty, zdůraznit jejich zdravotní přínosya vyhodnotit význam jednotlivých příloh ve výživě člověka. Cílem praktické části je jednak zjistit změnu hmotnosti sacharidových příloh po tepelné úpravě společně s výpočtem změnyenergetické hodnoty hotových příloh oproti suchému stavu, jednak pomocí kazuistik zhodnotit způsob stravování dvou pacientů s odlišnou nutriční potřebou sacharidů a sacharidových příloh v dietě s ohledem na jejich kvalitu i kvantitu, včetně zjištění spotřeby sacharidových příloh pomocí frekvenčního dotazníku, a porovnat příjem hlavních živin s platnými výživovými doporučeními.