Raw food versus cooked food - Hanušková, Daniela (2016)
Tato práce se zabývá problematikou syrové stravy a jejím významem ve výživě člověka. Úvodní kapitoly nabízí stručný přehled alternativních výživových směrů, mezi něž raw food spadá, včetně historického vývoje toho stylu samotného. Cílem práce je shromáždit veškeré dosavadní poznatky o tomto způsobu stravování, popsat jeho přednosti i nedostatky a vyvodit tak možné dopady pro zdraví člověka včetně hodnocení souvisejících nutričních rizik. Součástí práce je i praktická část, která je zaměřena na analýzu stravovacího režimu příznivců raw food a jeho hodnocení z hlediska kvality i množství přijímaných živin.