Projevy syndromu suchého oka u diabetes mellitus - Švambergová, Zuzana (2016)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou syndromu suchého oka a jeho výskytem v diabetické populaci. V úvodu teoretické části je stručně popsána anatomie očních struktur souvisejících s fungováním slzného filmu a fyziologie slzného systému. Nejpodstatnější část teorie se věnuje syndromu suchého oka - jeho klasifikaci, projevům, diagnostice a léčbě. Poslední kapitola přináší přehled očních komplikací diabetu. Praktický výzkum obsahuje soubor 50 diabetických pacientů, u nichž byl hodnocen stav slzného filmu (Schirmerův test I bez anestetika a break-up time test) a výskyt subjektivních příznaků.