Srovnání metod měření a validita hodnot potřebných pro přesný zábrus brýlových čoček - Patočková, Lucie (2016)
Diplomová práce v teoretické části pojednává o centraci brýlových čoček a o následcích nepřesné centrace. Následují kapitoly o základních systémech a parametrech měření a rozměrů brýlových obrub, také uvedení do problematiky vztahu optický systém brýle - oko. Součástí teoretické části je systematika přizpůsobování a úpravy brýlí. Výzkumná část uvádí četnosti decentrací od požadovaného vstupního zadání. Jedná se především o decentraci optických středů brýlových čoček, o změně velikosti výšky mezi spodním okrajem brýlové obruby a středu zornice, dále pak stočení osy korekčního cylindru. Doprovodným výzkumem je rozložení refrakčních vad probandů a závislost velikosti PD u mužů a u žen a při pohledu do dálky a do blízka.