Srovnání akomodačně vergenčních vlastností vizuálního systému pro jednotlivé refrakční vady - Nagyová, Emese (2016)
Diplomová práce se zabývá srovnáním akomodačně vergenčních vlastností oka pro jednotlivé typy refrakčních vad, konkrétně u myopie a hypermetropie. V teoretické části je pozornost věnovaná nejprve podrobnějšímu popisu jednotlivých komponentů akomodačně vergenčního systému, tj. akomodaci a vergenci, potom i samotnému systému jako jeden celek. V dalších kapitolách jsou charakterizovány odlišnosti, které mohou vznikat v souhře mezi akomodací a konvergencí při jejich ovlivnění určitými typy refrakčních vad. Cílem praktické části práce je zjištění a porovnání hodnot AC/A poměru získaných u myopie a u hypermetropie z různých pohledů.