Vliv antiglaukomatik na kvalitu a kvantitu slzného filmu - Žličařová, Denisa (2016)
Diplomová práce s názvem „Vliv antiglaukomatik na kvalitu a kvantitu slzného filmu“ v první kapitole popisuje vybrané anatomické struktury, které mají souvislost s dále popisovanými onemocněními; glaukomem a syndromem suchého oka. Další kapitola vysvětluje strukturu, funkce a dynamiku slzného filmu. Čtvrtá kapitola se věnuje syndromu suchého oka, s podkapitolami týkajícími se příznaků, vyšetření kvality a kvantity, v neposlední řadě obsahuje podkapitolu věnovanou léčbě. Glaukomu je věnovaná pátá kapitola. Kapitola popisuje klasifikaci glaukomu, příznaky, vyšetření a způsoby léčby: medikamentózní, laserovou a chirurgickou. Práce je zakončena praktickou částí zaměřenou na výskyt subjektivních i objektivních příznaků syndromu suchého oka v souvislosti s lokální terapií analogy prostaglandinů.