Komparace kontrastní citlivosti při korekci tórickou kontaktní čočkou a jejím sférickým ekvivalentem - Celá, Nikola (2016)
Předkládaná diplomová práce s názvem „Komparace kontrastní citlivosti při korekci tórickou kontaktní čočkou a jejím sférickým ekvivalentem“ má za cíl zjistit, zda a jaký vliv má různá korekce astigmatismu na hodnoty kontrastní citlivosti. Teoretická část diplomové práce je věnována kontrastní citlivosti a astigmatismu. V jednotlivých podkapitolách je popsána kontrastní citlivost, její vyšetřování a příčiny snížení, dále pak astigmatismus, typy astigmatismu a možnosti jeho korekce. Hlavní náplní praktické části je porovnat kontrastní citlivost při korekci astigmatismu tórickou kontaktní čočkou a jejím sférickým ekvivalentem, a zjistit, jestli má typ kontaktní čočky vliv na výsledné hodnoty kontrastní citlivosti.