Komplikace spojené s myopií, závislost na hodnotě refrakce - Kotrlová, Lucie; Synková, Monika; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2016)
Tato diplomová práce se zabývá myopií a patologiemi, u kterých je tato refrakční vada považována za rizikový faktor vzniku. První kapitola práce je věnována myopii, její klasifikaci, prevalenci a také možnostem korekce. Další kapitoly pojednávají o patologiích cévnatky, sklivce, sítnice a vitreomakulárního rozhraní, na které je zaměřena větší pozornost. Praktická část pojednává o přítomnosti patologií zadního segmentu spojených s myopií, a zda tyto patologie mají závislost na hodnotě refrakce a věku pacientů.
This thesis deals with myopia and pathologies, for which myopia is considered a risk factor. First chapter of the thesis is dedicated to myopia, its classification, prevalence and possibilities of correction. Following chapters focus on pathologies of choroid, vitreous humor, retina and vitreomacular interface, that we pay more attention to. The practical part deals with the presence of posterior segment pathology associated with myopia, and whether these pathologies are dependent on the value of refraction and age of the patients.
Vedoucí práce: Monika Synková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: choroidea -- patologie; myopie -- komplikace; retina -- patologie; sklivec -- patologie; Choroid; Myopia; Retina; Vitreous Body; diplomové práce; master's theses