Hodnocení úspěšnosti korekce astigmatismu pomocí kontaktních čoček - Prudilová, Vendula (2016)
Diplomová práce s názvem Hodnocení úspěšnosti korekce astigmatismu pomocí kontaktních čoček je členěná na teoretickou a praktickou část. Teoretická část shrnuje obecné poznatky o astigmatismu, jeho etiologii, rozdělení a obsahuje historické poznatky a anatomicko-fyziologický základ. Druhá polovina teoretické části popisuje objektivní a subjektivní diagnostiku této refrakční vady a možnosti korekce. Podrobně je rozpracována část, která se zabývá korekcí pomocí měkkých tórických kontaktních čoček. Praktická část se věnuje hodnocení korekce astigmatismu jednodenními a měsíčními měkkými tórickými kontaktními čočkami. Jsou stanoveny tři hlavní hypotézy, popsán vyšetřovaný soubor a metodika výzkumu. Jsou zde vyhodnoceny získané hodnoty a statisticky zpracované hypotézy. V závěru práce je stručně shrnuta teoretická část práce a splnění stanovených cílů.