Korelace mezi hodnotou refrakce a IQ - Zámečníková, Petra; Vlasák, Ondřej, 1984-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2016)
Práce popisuje emetropii a ametropie, tedy hypermetropii, myopii a astigmatismus a uvádí jejich klasifikace. Přibližuje objektivní vyšetření refrakce a zaměřuje se na automatické oční refraktometry a skiaskopii. Na objektivní vyšetření refrakce navazuje popis subjektivního vyšetření refrakčního stavu oka, použití a stavba optotypů, včetně využití zkušební obruby a zkušebních čoček. Práce shrnuje základní teorie týkající se inteligence a schopností člověka. Popisuje dělení inteligence a Flynnův efekt. Též je poukázáno na definici a rozdíl inteligenčního a emočního kvocientu. Dále jsou zmapovány možnosti testování inteligence a důraz je kladen na Ravenovy standartní progresivní matrice. Korelace hodnoty refrakce a IQ je demonstrována na vybraném vzorku probandů.
This thesis describes emmetropia and ametropia, i.e. eye conditions such as hyperopia, myopia and astigmatism, including their classification. It discusses the objective examination of refraction and focuses on the automatic eye refractometers and skiascopy. It follows with the description of the subjective examination of the eye refraction state, the use and construction of optotypes, and the use of trial frames and trial lenses. The thesis summarizes the basic theories of intelligence and human abilities. It concentrates on the division of intelligence and the Flynn effect. What is also pointed out is the definition and the difference between the intelligence and emotional quotient. The possibilities of intelligence testing are mapped out and an emphasis is placed on the Raven's Standard Progressive Matrices. Finally, a correlation between the refraction value and IQ is demonstrated on a selected sample of probands.
Vedoucí práce: Ondřej Vlasák
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: emetropie; Ravenovy progresivní matrice; Raven's Standard Progressive Matrices; refrakce oka; Emmetropia; Refraction, Ocular; diplomové práce; master's theses