Využití principů ortoptiky a diploptiky ve vizuální optometrii - Kervitcerová, Soňa (2016)
Teoretická část práce zpočátku zmiňuje historii vizuální optometrie, poté popisuje jednotlivé diagnostické testy, analýzu, klasifikaci, terapii nestrabických poruch binokulárního vidění, akomodačních poruch a okulomotorických poruch. Výzkumná část je zaměřena na nestrabické horizontální poruchy binokulárního vidění, tedy na insuficienci konvergence, exces konvergence, insuficienci divergence, exces divergence, poruchu fúzní vergence, základní exoforii a základní esoforii.