Záchyt rizikových diagnóz na optometrickém pracovišti - Baron, Larysa (2016)
Diplomová práce s názvem Záchyt rizikových diagnóz na optometrickém pracovišti obsahuje teoretickou a praktickou část. Teoretický základ tvoří tři hlavní rizikové diagnózy - glaukom, věkem podmíněná makulární degenerace, diabetická retinopatie. Kapitola o glaukomu je nejobsáhlejší vzhledem k výzkumu práce, který se zabývá především záchytem glaukomu. Každé z onemocnění je stručně představeno s následným výčtem rizikových faktorů. Nechybí ani rozdělení na jednotlivé typy a jejich základní charakteristika. Dále následuje souhrnný přehled základních vyšetřovacích metod, které lze využít na optometrickém pracovišti pro screening jednotlivých rizikových diagnóz. Poslední kapitola teoretické části popisuje záchyt ostatních závažných očních stavů - nádory oka, odchlípení sítnice a zmiňuje několik dalších. Praktická část je rozdělena na dvě témata. První výzkum se zabývá záchytem zvýšeného nitroočního tlaku a vyvozuje podezření na glaukom. Druhá část vyhodnocuje screening věkem podmíněné makulární degenerace pomocí Amslerovy mřížky.