Závislosť na potravinách - Matečná, Barbora (2016)
Táto bakalárska práca saXzaoberá problematikou závislosti na potravinách aXjej možného dopadu naXzdravie jedinca. Závislosť naXpotravinách nie jeXvXsúčasnosti oficiálnou diagnózou, avšak tejto problematike saXvXodborných kruhoch venuje veľká pozornosť. Česká aXslovenská odborná literatúra tento pojem však prakticky nepozná. Cieľom práce jeXzhodnotiť opodstatnenosť konceptu závislosti naXpotravinách aXvytvoriť prehľad možných prístupov vXterapii tejto závislosti s prihliadnutím kXďalším ochoreniam, ktorými jedinec závislý na potravinách môže trpieť. Praktická časť práce skúma prevalenciu závislosti naXpotravinách medzi študentami Masarykovej univerzity prostredníctvom validovaného dotazníku, ktorý bol vytvorený pre diagnostiku závislosti naXpotravinách naXzáklade kritérií pre závislosť podľa DSM-IV.