Alternativní výživa u onkologických pacientů - Lukáčová, Karolína (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou alternativní výživy u onkologicky nemocných pacientů. V první části jsou popsány základy problematiky nádorových onemocnění a proces jejich vzniku. Další části této práce se pak věnují popisu výživy u těchto pacientů a také změnám metabolismu spojených s přítomností nádorového onemocnění. Následně jsou blíže popsány jednotlivé vybrané alternativní výživové směry a jejich vliv na zdraví a rizikové složky dané stravy. Jednotlivé kapitoly se věnují vegetariánství, veganství, makrobiotice, organické stravě, dietě dle krevních skupin a Breussově dietě. Cílem je vytvořit přehled rozličných alternativních výživových směrů a upozornit na možná pozitiva a negativa. V praktické části zaměřené na onkologické pacienty stravující se klasickým způsobem i ty stravující se alternativním způsobem jsou zpracovány jejich názory a znalosti ohledně výživy obecně i ohledně konkrétních alternativních výživových směrů.