Limity po transplantaci srdce - Vránková, Veronika (2016)
Diplomová práce se věnuje omezením neboli limity po transplantaci srdce. Je členěna do dvou částí. Teoretická část se pro komplexnější pochopení srdečních transplantací zabývá historií transplantace srdce, legislativou a některými etickými otázkami tohoto tématu. Další kapitoly představují náhled na problematiku před provedením srdeční transplantace (indikace a kontraindikace srdeční transplantace, tzv. „mosty“ k srdeční transplantaci a s tím spojené mechanické srdeční podpory a péče o tyto pacienty). Dále následuje sled činností zaměřených na vlastní provedení srdeční transplantace (koordinační středisko, waiting list a malá zmínka přímo o transplantaci srdce). Největší část teorie je zaměřena právě na život po srdeční transplantaci (péče o nemocné po srdeční transplantaci, dodržování režimových opatřeních, kvalita života a vznik možných komplikacích). Praktická část práce předkládá výsledky získané z výzkumu provedeného za účelem zjištění vnímání kvality života a dodržování režimových opatřeních.