Binokulární vidění vrcholových sportovců - Russnáková, Lucie (2016)
V první části této práce jsou uvedeny informace o binokulárním vidění. Jsou zde popsány stupně binokulárního vidění, jeho poruchy, heteroforie a oční dominance. Další část této práce se věnuje měření jednotlivých aspektů binokulárního vidění a metod, kterými lze toto měření uskutečňovat. Třetí část se věnuje sportu. Konkrétně je v práci popsáno, co to sport je a jak ho můžeme dělit. Dále je zde pojednáno o sportovní optometrii. Výzkumná část se věnuje porovnání jednotlivých aspektů binokulárního vidění u vrcholových sportovců a u lidí, kteří se sportu nevěnují. Konkrétně je zde porovnávána míra stereopse, fúzní rezervy, výskyt heteroforií, akomodační facilita a také je zde rozebráno, zda mají sportovci aktuální korekci.