Klinická validácia ošetrovateľskej diagnózy Akútna bolesť - Hudáková, Mária (2016)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou klinickej validácie ošetrovateľskej diagnózy Akútna bolesť (00132). Hlavným cieľom diplomovej práce bolo na základe klinickej validácie v Slovenskej a Českej republike overiť, či sa identifikované definujúce charakteristiky ošetrovateľskej diagnózy Akútna bolesť (00132) z NANDA I skutočne vyskytli u pacientov hospitalizovaných na jednotke intenzívnej starostlivosti s implementáciou CDV modelu. Ako metodiku na realizovanie klinickej validácie sme si vybrali Model klinickej diagnostickej validity (CDV model) navrhnutý autorom Fehringom. Analýza a interpretácia získaných údajov poskytuje informácie o klinicky validných definujúcich charakteristikách ošetrovateľskej diagnózy Akútna bolesť (00132) pre Slovenskú a Českú republiku, informácie o zhode medzi klinickým záverom sestier - expertov zo Slovenskej a Českej republiky a porovnanie dosiahnutých výsledkov medzi Slovenskou a Českou republikou.