Monitorování pooperační bolesti a analgezie u pacientů po totálních endoprotézách kloubů dolních končetin - Krakowczyková, Denisa (2016)
Diplomová práce na téma ,,Monitorování pooperačních bolestí a analgezie u pacientů po totálních endoprotézách kloubů dolních končetin“ je zaměřena na sledování intenzity pooperační bolesti a farmakologické analgezie u pacientů po totálních endoprotézách kyčelního a kolenního kloubu v 0., 1. a 2. pooperačním dni. Teoretická část práce obsahuje informace o bolesti, její diagnostice a metodách měření. Je v ní popsána léčba pooperační bolesti, farmakologická analgezie a způsoby podání farmak. Přináší stručná sdělení z oblasti perioperační péče, TEP, THA a TKA. Empirická část práce mapuje intenzitu bolestí prostřednictvím VAS a BPI u pacientů po THA a TKA a pooperačním období. Zahrnuje informace o míře vlivu akutní pooperační bolesti na kvalitu života a úlevové efektivitě farmakologické analgezie v pooperačním období.