Dopady společné zemědělské politiky na stav a možný rozvoj zemědělství a venkova na území SO ORP Uherské Hradiště - Cigoš, Miloslav (2016)
Předmětem předkládané diplomové práce je zhodnotit dopady a vliv Společné zemědělské politiky Evropské unie na současný stav a rozvoj zemědělství a venkova správního obvodu obce s rozšířenou působností Uherské Hradiště. V první části práce je předložena fyzickogeografická a socioekonomická charakteristika území. Dále je analyzován vývoj utváření krajiny a využívání půdy ve studovaném území před i po roce 1989. Důraz je kladen na vývoj aspektů zemědělství a venkova studovaného území po vstupu České republiky do Evropské unie. Práce se zaměřuje na přínos Společné zemědělské politiky z hlediska využívání dotací a realizací projektů rozvoje zemědělství a venkova. Ve své druhé části se práce zaměřuje na vybrané problémy, poukazuje na konkrétní příklady zemědělské a venkovské praxe pod vlivem Společné zemědělské politiky. V práci jsou předloženy návrhy a možnosti dalšího rozvoje studovaného území.