Děti s poruchou autistického spektra a zdravotničtí pracovníci - Krhovská, Monika (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá zdravotnickými pracovníky v primární péči, kteří poskytují odbornou péči dětem s poruchou autistického spektra. Zaměřuje se na úskalí spojená s ošetřením těchto dětí, na strategie, možnosti a postupy, kterých mohou zdravotníci využít, aby se přiblížili co nejvíce zdárnému cíli. V teoretické části jsou popsány poruchy autistického spektra, zdravotní a primární péče o děti a dorost, vývoj dětí a přístup zdravotníků k dětem s PAS. Je zaměřena především na přiblížení osobnosti dětí s poruchou autistického spektra, jak k nim přistupovat a tím docílit co nejkvalitnější zdravotní péče. V kvalitativním výzkumu empirické části se zabývá zkušenostmi a subjektivními poznatky zdravotníků v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost v primární péči v souvislosti s dětmi s PAS. Dále se zaměřuje na zvláštnosti v přístupu zdravotníků, naXkomplikace při vyšetřování a ošetřování a na způsoby motivace dětí s PAS.