Poruchy polykání u seniorů s Alzheimerovou chorobou - Rydvalová, Lenka (2016)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku poruchy polykání u seniorů s Alzheimerovou chorobou Je rozdělena na teoretickou část a empirickou část. Teoretická část práce se věnuje charakteristice seniora s Alzheimerovou chorobou, je zaměřena na problematiku poruch polykání, zabývá se polykacím aktem, jeho poruchami, typy dysfagií, etiologií, příznaky, diagnostikou, terapií, možnými důsledky poruch polykání a včasnému rozpoznání poruchy polykání pomocí objektivizujícího screeningového nástroje. Výsledkem práce jsou doporučení pro všeobecné sestry pečující o seniory s Alzheimerovou chorobou, která umožní zkvalitnit péči o seniory s poruchou kognitivních funkcí.