Biosensor pro stanovení laktátu ve slinách - Kalus, Jakub; Skládal, Petr, 1964-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2016)
Tato bakalářská práce je věnována problematice stanovení laktátu neinvazivním způsobem za použití biosensoru, který koncentraci tohoto analytu měří ve slinách. Tato technika v sobě skrývá velký potenciál pro využití na poli sportovní medicíny, kde se koncentrace láktátu často používá pro hodnocení trénovanosti sportovců a optimalizaci tréninkového procesu. V teoretické části bude popsán laktát, jeho funkce v organismu, rizika spojená s jeho vyšší hladinou, a způsoby jeho měření. Dále v této části budou popsány biosensory, jejich historie, využití, optimalizace, a předpokládaný vývoj v dalších letech. V experimentální části jsou poté prezentovány výsledky měření laktátu ze slin za využití amperometrické metody, kdy byly použity dvě techniky měření: metoda kapková a metoda průtočná, které jsou mezi sebou porovnány. Na závěr jsou výsledky porovnány s hodnotami udávanými v literatuře, a jsou navrženy další postupy v budoucích pracích.
In this thesis the biosensor for determination of concentration of lactate by non-invasive method in saliva is studied. This technique has a big potential for usage in sport medicine, where the concentration of lactate is used to determine the fitness of athletes and is also used for optimalisation of training process. The lactate will be described in theoretical part, and also his role in metabolism and potential dangers of his higher concentrations. The biosensors, their history, utilisation, optimalisation and presupposed development are also discussed in this part. In experimental part, the results of measurement of lactate in saliva by amperometric method are presented. Comparison of droplet method and flow method is also situated in this part. At the end of the thesis, the results are compared with the results from literature, and future development is predicted.
Vedoucí práce: Petr Skládal
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: amperometrie; biosenzory; fyziologie člověka; laktáty; senzory; sliny; sportovní lékařství; amperometry; biosensors; human physiology; saliva; sensors; sport medicine; Lactates; bakalářské práce; bachelor's theses