Biosensor pro stanovení laktátu ve slinách - Kalus, Jakub (2016)
Tato bakalářská práce je věnována problematice stanovení laktátu neinvazivním způsobem za použití biosensoru, který koncentraci tohoto analytu měří ve slinách. Tato technika v sobě skrývá velký potenciál pro využití na poli sportovní medicíny, kde se koncentrace láktátu často používá pro hodnocení trénovanosti sportovců a optimalizaci tréninkového procesu. V teoretické části bude popsán laktát, jeho funkce v organismu, rizika spojená s jeho vyšší hladinou, a způsoby jeho měření. Dále v této části budou popsány biosensory, jejich historie, využití, optimalizace, a předpokládaný vývoj v dalších letech. V experimentální části jsou poté prezentovány výsledky měření laktátu ze slin za využití amperometrické metody, kdy byly použity dvě techniky měření: metoda kapková a metoda průtočná, které jsou mezi sebou porovnány. Na závěr jsou výsledky porovnány s hodnotami udávanými v literatuře, a jsou navrženy další postupy v budoucích pracích.