Mechanismy rezistence vůči endokrinní terapii u nádorů prsu - Janáčová, Lucia (2016)
Předložená bakalářská práce se věnuje studiu biomarkerů rezistence vůči endokrinní terapii a jejími mechanismy. Teoretická část práce zahrnuje literární rešerši zaměřující se na klasifikaci nádorů prsu a typy endokrinní terapie. Dále popisuje mechanismy rezistence vůči endokrinní terapii u nádorů prsu včetně úlohy dosud identifikovaných biomakerů. V experimentální části se práce zabývá interpretací výsledků proteomické analýzy nádorů endometria. Analýzou proteomických SWATH dat byly zjišteny vztahy mezi hladinami proteinů a předchozí terapií tamoxifenem, nádorovým grade a invazivitou. Výsledky analýzy jsou diskutovány na základě rozsáhlé literární rešerše.