Biosenzor pro stanovení aktivity amylasy ve slinách - Glíž, Jan (2016)
Cílem této bakalářské práce byla konstrukce a kalibrace biosenzoru pro stanovení aktivity slinné α-amylasy, a následné měření této aktivity za různých fyziologických stavů testovaných subjektů. Práce obsahuje také teoretickou část zabývající se problematikou biosenzorů. Měření aktivity bylo prováděno pomocí amperometrie, ve tříelektrodovém uspořádání při 650 mV. Na povrchu pracovní elektrody byl pomocí glutaraldehydu imobilizován enzym glukosa-oxidasa (GOD). Měření probíhalo v roztoku škrobu a fosfátového pufru o pH 7. Šrob byl za pomocí amylasy rozkládán na maltosu. Tato byla pomocí α-glukosidasy hydrolyticky štěpena na glukosu, která byla pomocí glukosa-oxidasy na povrchu biosenzoru oxidována na peroxid vodíku. Rostoucí koncentrace peroxidu byla zaznamenávána pomocí amperometrického detektoru. Takto byly sestrojeny kalibrační grafy za pomoci amylasy komerčně dostupné i slinné, a s těmito pak byly srovnávány grafy získané měřením aktivity amylasy získané za různých fyziologických stav