Sledování stability mikrobiomu v bioreaktoru - Marciová, Lenka (2016)
Stabilita mikrobiómu v bachore prežúvavcov je kľúčovou podmienkou pre správne trávenie a spracovávanie prijatej potravy. Potrava v bachore je trávená mechanicky a chemicky. Behom trávenia majú významnejšiu úlohu chemické enzýmy, produkované mikroorganizmami. Mikrobióm tvoria najmä baktérie, ale aj nálevníky, archaea, anaeróbne huby a v menšej miere aj bakteriofágy. Cieľom tejto bakalárskej práce bolo sledovať zmeny v zastúpení mikroorganizmov v ruminálnej tekutine počas kultivácie. Do bioreaktora bolo pridávané krmivo a v priebehu fermentácie boli odoberané vzorky bachorovej tekutiny. Bola nameraná koncentrácia celého bachorového obsahu a koncentrácia bakteriálnych kmeňov Bacteroidetes a Firmicutes. Stabilita v bioreaktore bola vyhodnotená pomocou RT -qPCR analýzy, ktorá zaznamenala stálu koncentráciu mikroorganizmov počas kultivácie. Vďaka experimentu bolo zistené stabilné zastúpenie celkových baktérií a dvoch najzastúpenejších bakteriálnych kmeňov Bacteroidetes a Firmicutes poč