Účinek frakcí polyanilinových nanočástic na oxidační vzplanutí lidských neutrofilů - Antovská, Petra (2016)
Polyanilin (PANI) je vodivý polymer se stále rostoucím významem na poli biomedicíny. Proto jsou syntetizovány stále nové a nové formy této látky, které jsou orientovány na co nejlepší zpracovatelnost a biokompatibilitu. V této bakalářské práci jsou testovány tři takové látky, frakce kopolymeru PANI s poly(2-akrylamido-2-metyl-1-propansulfonát)-em (PAMPSA). Konkrétně je zde zkoumán jejich vliv na produkci reaktivních metabolitů kyslíku (RMK) v plné krvi a izolovaných lidských neutrofilech. Navíc je zde testována schopnost jednotlivých frakcí působit na produkci RMK v bezbuněčném prostředí. Bylo zjištěno, že nízké koncentrace všech tří frakcí nemají na oxidační vzplanutí v plné krvi nebo izolovaných neutrofilech vliv a z tohoto hlediska by tudíž mohly být použity pro biomedicínské účely.