Organizace a lokalizace genů pro ribozomální RNA u řas - Lényi, Oliver (2016)
V této bakalářské práci byly zkoumány organizace 45S ribozomální DNA (rDNA) a 5S rDNA klastrů v genomu vybraných zástupců jednotlivých vývojových linií řas pomocí PCR a Southern hybridizace. Dále byly testovány 4 metody izolace genomové DNA s cílem nalézt nejvhodnější postup pro jednotlivé skupiny řas. Ve výsledku je nejlepší použít metodu proteinázy K, která je nejvhodnější, pokud řasy neobsahují příliš mnoho znečišťujících polyfenolických látek. V opačném případě se ukázalo, že je lepší zvolit metodu využívající kyselinu askorbovou a cetyl trimethylamonium bromid. U některých zástupců bylo identifikováno oddělené a u některých spojené uspořádání rDNA. Bylo zjištěno, že 5S rDNA geny všech testovaných řas z Chlamydomonadales jsou odděleny od 45S. Zástupci Sphaeropleales a Trebouxiophyceae buď obsahují oddělený nebo spojený typ. Ulvophyceae obsahuje spojený typ a Prasinophyceae oddělený typ.