Dendrogeomorfologický výzkum ve vybraných lokalitách Moravskoslezských Beskyd a Bílých Karpat - Macíčková, Ludmila (2016)
Tato diplomová práce řeší dendrogeomorfologickou analýzu obnažených kořenů stromů v korytech vysokogradientových toků se zaměřením na výskyt povodňových událostí v posledních dvou desetiletích. Jedná se o Králův a Papákův potok, přítoky Jičínky v Moravskoslezských Beskydech; dále o Pivný potok, přítok Olšavy v Bílých Karpatech. Hlavní důraz je v práci kladen na využití moderních metod dendrogeomorfologické analýzy řešící toto téma. V obou lokalitách bylo předně provedeno geomorfologické mapování spojené s odběrem vhodných vzorků obnažených kořenů dřevin s povodňovým zajizvením. Dále na vybraném úseku Pivného potoka proběhlo přesné geodetické zaměření. V laboratoři Dendrogeomorfologie na PřF OU byla provedena analýza 52 vzorků z obou lokalit za účelem stanovení let s pravděpodobnými povodňovými událostmi. Tyto údaje byly následně zpracovány pomocí statistických metod využívaných v dendrogeomorfologii a porovnány s hydrometeorologickými daty vyžádanými od správců příslušných povodí.